Zoek mee naar een naam voor de erfgoedwandeling in Mariekerke!
Zoek mee naar een naam voor de erfgoedwandeling in Mariekerke!
We hebben jouw hulp nodig voor een originele naam voor deze erfgoedwandeling. Laat dus jouw creativiteit de vrije loop en stuur ons voor 30 september 2024 een leuke naam voor deze wandeling.
Heb jij een leuk idee? Aarzel niet om het met ons en de rest van Bornem te delen.
Deze ideeën werden reeds ingediend
Palingskruis
Paling is de bekendste vis in het dorp. Tevens is een paling flexibel en wringt zich in alle richtingen. Het kruis geeft de richtingen aan welke de wandelaars dienen te volgen.
Paling in't Groen
Paling en Mariekerke zijn zo goed als synoniemen, Paling in't Groen is een van de populairste bereidingen van paling en een typisch Vlaams gerecht en de wandeling, ook al is het een erfgoedwandeling, neemt je echt wel mee door het groen, waar deze streek zo rijk aan is
Folklorewandeling
Mariekerke bulkt van de folklore, meteen ook het feest van het jaar waar Mariekerke bekend om is.
Lange Sooi achterna
"Lange Sooi" is de naam van de reus van Mariekerke. Reuzen spreken tot de verbeelding van jong en oud en zijn zeer toegankelijk als medium om door te dringen tot de schat aan historische informatie die kan ontdekt worden naar ieders bestwil en vermogen. Bovendien was "Lange Sooi" visser en ook mijnmeester in Mariekerke volgens de geschiedschrijving. Lange Sooi kan urenlang vertellen hoe de vissersfamilies in Mariekerke leefden volgens de natuur en de wetmatigheden van eb en vloed. Het water waar ze zo van hielden bracht geluk en tegenslag, rijkdom en armoede, vreugde en verdriet. Doorheen dit alles verbond het de mensen die er leefden. Anno 2024 zou langesooimariekerke.be een informatiestroom kunnen worden waarin iedereen naar believen mag vissen. Er kunnen weetjes samengebracht worden met tekeningen en foto's rond het thema. Kleine vishapjes maken één grote vispan. Sooi kent ook veel liedjes die men vroeger zong bij het wachten op een rijke vangst. Hoor je hem zingen? Ik wel.
LANGE SOOI wandeling
Hij was zelf een visserzoon, die in zijn jonge jaren nog mee ging vissen.
En was als mijnmeester de medebezieler van het Vis en Folkloreweekend. Hij stond mee aan de wieg van dit weekend.
Mariekerke op z'n mooist, wandeling door heden en verleden
Deze naam omvat meer dan alleen maar de visserij of de paling. Je wandelt vandaag door het heden om het verleden te leren kennen.
DE GRIEND OF HAM WANDELING
Een griend of ham is een vochtig stuk land, vaak buitendijks gelegen aan een rivier. Het wordt gebruikt voor het telen van griendhout, meestal wilg. Grienden werden tot ca 1960 op grote schaal geëxploiteerd, daarna nam de vraag naar griendhout sterk af zodat veel grienden niet meer werden onderhouden. Soms kregen ze de status van natuurgebied.
Wegens de mogelijkheid tot het verbouwen van biobrandstof staan ze sinds 2010 weer in de belangstelling.
Info: wikipedia
De Scheldevisser
Vis vooral paling en Mariekerke zijn door de natuur verbonden. Het dorp met zijn verleden is een weerspiegeling van een groot vissersleven
Langs de geTIJDen
Mariekerke en haar verleden worden bepaald door de ligging aan de Schelde. De Schelde is een getijderivier die prachtige slikken prijsgeeft bij eb en spannende hoogte bereikt bij vloed. Door Tijd te accentueren in de titel, heb je een link naar het historische karakter en het bijhorende erfgoed
De oude visserswandeling
Het zegt meteen waar de wandeling overgaat, maar laat je toch even in de waan waar oud op slaat.
De Jolle
Een wandeling vol "Jolijt" voor groot en klein. Die eindigt aan de prachtige JOL. De Jol verwijst dan ook naar de veelgebruikte boot van de Mariekerkse scheldevissers op onze prachtige Schelde.
Meivis(sers) wandeling
Eeuwenlang was de ‘meivis’ voor Mariekerke, vanwege de overvloedige vangst, een belangrijke bron van inkomsten.
De Mariekerkse bevolking bestond vooral uit vissers die met hun vissersloepen, uitgerust met sleep- en drijfnetten (‘waaien’), op zoek gingen naar vooral meivis (of fint) maar ook paling en steur. In 1880 werd zelfs een vismijn ’t Kroeske’ opgericht. Door de industriële revolutie werd de Schelde te verontreinigd en verdwenen de vissen en vissers. In de plaats kwamen haringrokerijen en de palinghandel.
Sinds enkele jaren zijn de meivissen terug! Op een warme lenteavond rond eind april of begin mei kan je op de Schelde een absoluut uniek natuurfenomeen opnieuw observeren: het paaien van de meivis of fint. Als eerste teken verschijnen er mysterieuze kringen aan het water-oppervlak. Op de meest actieve paaidagen lijkt het wel alsof de hele rivier begint te koken met massaal en wild gespetter van de finten.
In het spoor van Visser Victor
Het verwijst naar het vissersmannetje en het vissersverleden van Mariekerke.
De paling dwaling
Deze naam bevat het woord 'paling', de alom bekende vis die verwijst naar het vissersverleden van Mariekerke. 'Dwaling' komt van ronddwalen. Al mijmerend ronddwalen en wandelen tussen onze mooie Mariekerkse natuur!
Meivis wandeling
Niet voor niets staat de meivis in het wapenschild van Mariekerke geflankeerd door 2 lelies.
Alhoewel palingvangst, en zeker de palinghandel een - tot op heden belangrijke - activiteit was in Mariekerke, denk ik dat Meivis wandeling meer ons vissersverleden duidt.
De meivis paait hier in onze wateren en deze haringsoort werd ook te hier Mariekerke met een speciaal zeer groot net gevangen.
Mariekes wandeling
Is kort & speels & sympathiek - verwijst evident naar Mariekerke (slechts 3 letterjes weggelaten) - kan vast wel gelinkt worden aan het vissersverleden (jonge visverkoopster, allesbehalve een 'viswijf' ;-) ) - mits audio ondersteuning kan ze ook gidsen